Şimdi bu yazının öncesinde okunması gereken nasıl bir makine almanız gerektiğidir.
Nasıl Karar Vereceğiz ?
Yani makine almaya karar verince ne alacağınız, marka model vs olarak bir karar aşamasıdır.
Bununla ilgili yazıyı yakın zamanda paylaşacağım, genel olarak eş dost tavsiyesi ile model kararı verildiği için sonrasında ikinci el araştırması yaparken sizlere fikir vermesi açısından nelere dikkat etmeniz gerektiğini bu yazıda anlatacağım.
Bu yazı öncelikle alacağı modele karar vermiş ama alırken neler önemli kısmına dair bilgiler içerektir.

Şimdi aklınızda bir model var ve o modelin ikinci elini almaya karar verdiniz.
Nereden Satın Alabilirim ?
- Devir internet devri artık mağaza mağaza dolaşma saçmalığı yok, sıfır alırken de yok, ikinci el alırken de yok.
- Sahibinden, Letgo, Facebook Marketplace, Facebook Satış Grupları, Şehrinizde Olan Fotoğraf Ekipmanı satan yerler seçenekler arasında.
- Şehir içinden ya da şehir dışından almanız mümkün. Bunun artıları ve eksileri mevcut. Onları da aşağıda belirteceğim.
Görmeden Almak Mümkün mü ?
- Şimdi söyle diyebiliriz; bir fotoğraf makinesini ya da objektifi görerek alırken bile bazı riskler mevcut. Uzaktan alışveriş yaparken ciddi anlamda tedbirli olmakta fayda var.
- Farklı şehirden alışveriş yaparken öncelikli sorun ödeme şekli, genelde önce parayı göndermek sonrasında ürünün kargosunu beklemek gerekiyor. Bu karşıdaki kişiyi tanımıyorsanız çok çok riskli bir durum, açıkçası tavsiye etmiyorum. Bir mağazadan ikinci el alıyorsanız o mağazanın adını sanını vs çok incelemenizi yorumlara bakmanızı tavsiye ederim.
- Mağazadan ikinci el alırken bile çok güvenmeyin neler gördüm ben yıllarca bunu tecrübe ettim.
- Genel olarak mağazadan alırsanız daha yüksek meblağ ödemek zorunda olduğunuzu hatırlatırım, sonuçta o mağazanın gerçek anlamda giderleri var. Yine de tercih ederseniz alırken herhangi bir beğenmeme durumunda iade edeceğinize dair bir söz alın, bu sözde kalmasın, Wp den vs yazışırken elinizde bir kanıt olsun yine de.
- Bir kişiden alacaksanız, ki genel olarak böyledir. Ya parayı peşin ödersiniz size gönderir ürünü ya da önce ürün gelir siz sonra ödersiniz. Bu pek tercih edilmez, ama ben arada böyle satış yapıyorum karşımdaki kişi bir işyeri sahibi falan ise, fotoğraf işini profesyonel yapan biriyse gördükten sonra ödeme yapmasını kabul ediyorum. Sonuçta bir risk ama bunu en aza indirmek sizin elinizde.
- Benim tavsiyem makineyi bulduğunuz şehirde bir tanıdık olacak gidip inceleyip alacak , parasını orada ödeyip size gönderecek.
- Ya da en yakın alternatifi sizin yaşadığınız şehirde karşı taraf tanıdık birisine gönderecek o kişiyle buluşup siz elden alacaksınız.
- Diğer bir ihtimal de Sahibinden sitesi üzerinden GET (Güvenli E-Ticaret) yaparak işlem yapmanız. Burada da %10 civarı komisyon ödenmek durumunda kalınıyor, bir çok anlamda avantajlı ama fiyat yükselmesi alıcıya mal oluyor diyebiliriz. Karşı taraf GET ilanı olarak satışa koyuyor, siz kredi kartıyla 3-6 taksitte alıyorsunuz sistemden, ürün size gelene kadar paranız Sahibinden sitesi para havuzunda güvende, ürün size gelince kontrol edip onay verirseniz karşı tarafın parası hesabına yatıyor. Siz beğenmezseniz ürünü zararsız geri göndereceksiniz, karşı tarafa ulaşıp tekrar geri aldığını bildirince sizin ödemeniz kartınıza iade edilir. Bu genel olarak güvenilir bir yöntemdir.

Makine ve Lens İçin Nasıl İnceleme Yapacağız ?
- Fotoğraf makinesi için araştırma yapan insanların karşısına çıkan ilk şey çekim sayısı (shutter count) mevzu. Bazıları önemli değil dese de gerçekten önemli bir sayı bu.
Çekim Sayısı (Shutter Count) Nedir ? Önemli midir ?
- Fotoğraf makinesinin her bir fotoğraf ya da video için perde mekanizmasının bir kez açılıp kapanması olayıdır kısaca.
- İlanlarda görürsünüz, 5k, 20k gibi sayılar vardır. Bazıları da ne olduğunu bilmediği için 15000k yazarlar. Aslında ”k” matematikte çokça kullandığımız 1000 rakamının bir sayının yazıya kısaltma için yazılma şeklidir. Yani 5k=5000 shutter demektir.
- Bu sayı ne kadar önemli peki ?
- Genel olarak yıpranmamış bir makine almak istiyorsanız bu sayı düşük olmalıdır. Ne kadar az kullanıldığının en basit kanıtı budur. Tabi çekim sayısı düşük diye makine çok temiz olmayabilir ama önemli bir bilgidir bizim için. ”Crop Sensör” makineler için ortalama perde ömrü 150k yani 150 bin iken ”FF Full Frame” makineler için 200k-1Milyon arası değişebilir. Siz amatör olarak baktığınız için sizin baktığınız makineler %95 olasılıkla Crop dediğimiz çarpanlı makineler yani giriş seviyesi ve orta segment ürünlerdir. Canon 700D, Nikon d7200 gibi makineler Crop makinelerdir. Nikon D610, Canon 6D gibi modeller Full Frame dediğimiz makinelerdir.
- Arabanın kilometresi ne kadar kullanıldığı hakkında bilgi verip fiyatı etkiliyorsa , fotoğraf makinesinin çekim sayısı da böyle bilgileri daha makineyi görmeden bize söyler.
- Uzun pozlama ya da video çekerek tek bir çekim sayısı artırılıp makine sensörü yorulmuş olabilir bunlara dikkat etmek gerekiyor, çekim sayısı düşük diye hemen yeni makine demek doğru değil, ama bu yolda bir adım olacaktır.
- Örneğin tavsiyem diğer yazdıklarımı da kontrol etmek şartıyla Crop dediğimiz makineler için 10-15k üzeri çekimde makineleri çok tavsiye etmiyorum. Fiyatı piyasanın cidden altında ise düşünülebilir ona da aslında bir alt model alıp daha az kullanılmış olması benim tercihim olurdu.
- Aynasız fotoğraf makinelerinde perde olmadığı için shutter olayı da yok, yine de bu rakam makinenin ne kadar ele alındığını kullanıldığı bilgisi bize bir nebze söyler ve faydalı olur.

Makine ve Lensin Fiziki Kontrolü Nasıl Yapılmalı ?
- Şimdi genel görüntü çok önemli, görünen kısım aslında görünmeyen kısım hakkında bilgileri içinde barındırır.
- Lens için 2 önemli nokta var; bir tanesi camlarının yani merceklerinin kontrolü. Herhangi bir şekilde çizik olmamalı, içerisinde tozlanma çok az olabilir bu sefer de bir kaç fotoğraf denemesi ile etki edip etmediğine bakılmalı. Lenslerde toz temizliği pahalı olmasa da zaman alan ve serviste yapılması gereken bir işlemdir.
- Diğer nokta da AF Motoru bulunan lenslerin tüm mm değerlerinde çevrilerek af motorunun sağlam olup olmaması netleme hızı ve aksamında sıkıntı olup olmadığının anlaşılmasıdır.
- Tek başına lens alırken bile yanınızda makine gövdesi olmalı ve makineye takıp denemeniz gerekecektir.
- Makinenin genel temizlik kontrolü içinse gövdenin alt tarafı, tripod izi yıpranma kısımları makinenin ne kadar ısındığı ve videoda ne kadar yorulduğu hakkında genel bilgiler verir.
- USB ve Kart yuvasının kontrolü için kablo bağlantısı ve hafıza kartı yuvasının yaylı mekanizması ve kartı okuyup okumadığı da kontrol edilmelidir.
- Bağlantı yerlerinin üzerini kapatan lastik kısımlarının kopmuş olup olmaması, lens ve gövdede bulunan lastik, kauçuk kısımların aşınmış olmaması, gevşeklik olmaması da önemlidir.
- Makinenin ayna kısmının kısmının kontrolü ve sensör kilitleme yoluyla sensöre de bakmak gerektiğini hatırlatmak isterim.
- Ayrıca çekilen fotoğraflar bilgisayara atılarak yakınlaştırma yapılarak, makinede ya da ekranında ölü piksel var mı ve ayrıca sensörde leke var mı bunlar da kontrol edilmesi gereken önemli şeylerdir.
- Bir çok maddeyi işi bilen, teknik olarak anlayan kişiler bir bakışta iki dakika içinde bu yazdıklarımın yüzde doksanını çözebilirler.
Sonuç, Tavsiye
- Tavsiyem fotoğraftan ve fotoğraf makinesinden anlayan birisinin yardımıyla bu işe kalkışmanız, bilinçli veya bilinçsiz çok fazla ikinci el ürün satan kişi – mağaza mevcut.
- Bazıları eksik veya yanlış bilgi vererek alıcılara bir an önce yüksek karla satmanın peşindedir.
- Sadece bir ürünü mağaza satıyor diye gözünüz kapalı güvenmeyin, internet ortamında güven konusu önemli bir durum.
- Alacağınız kişi – mağazayı internette kısa bir araştırma ile hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
- Sadece ekipman almıyorsunuz aslında, güvenilir insanlarla alışveriş yaparsanız pişman olmazsınız.
Her konuda çekinmeden yazabilirsiniz.
Sayfanın Üstünde Sosyal Medya İletişim Adreslerim Mevcuttur.
Tüm İnternet Ortamında @hadikurt kullanıcı adıyla bana ulaşabilirsiniz.
– Bu Yazı 319 kez okundu –